aristotele_day.jpg

 

Μαρία Καϊάφα-Γκμπάντι, Καθηγήτρια

 

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών

 

 

 

Διεύθυνση: Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ., Πανεπιστημιούπολη, 54124 Θεσ/νίκη

 

Τηλέφωνο: 2310 996497, Φαξ: 2310 996494, e-mail: kaiafagb@law.auth.gr

 

Ώρες επικοινωνίας: Γραφείο 205 (2310 996489)

 

Διδάσκει:

 

Σε προπτυχιακό επίπεδο: Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο (Γενικό μέρος), Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο (Ειδικό μέρος), Γενική Θεωρία της Ποινής και Στοιχεία Σωφρονιστικού Δικαίου, Ειδικά Μαθήματα Εμβάθυνσης στο Ποινικό Δίκαιο και στην Ποινική Δικονομία, Θέματα Ειδικού Ποινικού Δικαίου, Ειδικούς Ποινικούς Νόμους.

 

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο: Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο, Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι, Διεθνές και Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο

 

Η Μαρία Καϊάφα-Γκμπάντι είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Ν.Ο.Ε. του Α.Π.Θ. Αναγορεύτηκε διδάκτορας του Ποινικού Δικαίου στο Georg Augusta Universität zu Göttingen της Γερμανίας (1981). Εξελέγη και διορίστηκε Λέκτορας του Ποινικού Δικαίου στο Νομικό Τμήμα του Α.Π.Θ. το 1984 και από το 1996 υπηρετεί ως Καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα.

 

Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών, από το 1990 είναι υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt της Γερμανίας και το 2012 έλαβε υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την έρευνά της στη Νομική σχολή του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, την οποία πραγματοποίησε το χειμερινό εξάμηνο του 2012 σε συνεργασία με την καθηγήτρια Carol  Steiker.

 

Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο όλο το εύρος των αντικειμένων του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου. Διδάσκει επίσης Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο και Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

 

Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (δύο θητείες: 2004-2005, 2008-2009) και είναι μέλος του και στην παρούσα περίοδο επίσης (2012-2013).

 

Διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου, της Νομικής Επιτροπής (2 θητείες), της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. καθώς και Διευθύντρια του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών και εκπρόσωπος του Τομέα στη Γ.Σ. του Τμήματος Νομικής (περισσότερες φορές).

 

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Νομικού Τμήματος (2010-2011: εκπόνηση νέου προγράμματος προπτυχιακών σπουδών), ενώ από το 2004 είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ίδιου Τμήματος και από τον Σεπτέμβριο του 2011 Διευθύντρια αυτής. Είναι επίσης μέλος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής και της Συντονιστικής Επιτροπής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιική Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση» (των Σχολών Ιατρικής και Οδοντιατρικής και των Τμημάτων Νομικής και Θεολογίας), και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης για την «Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων στο Πλαίσιο του Ποινικού Σωφρονισμού» του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ., του ΚΕ.Θ.Ε.Α. και του Τμήματος Ψυχιατρικής του Παν/μίου της Καλιφόρνια SanDiego.

 

Είναι αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (από το 2011) καθώς και μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕ.Σ.Α.Θ.Ε.Α.) (από το 2010), το οποίο αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.     

 

Είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. του «Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής», καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ινστιτούτου “Δημήτρης Τσάτσος” για τις Ευρωπαϊκές Συνταγματικές Σπουδές» της Σχολής Νομικών, Πολιτιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Hagen (Γερμανία). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεματικού Δικτύου του Α.Π.Θ. «Σύγχρονη Ιατρική πράξη, Βιοηθική και Δίκαιο», του οποίου διετέλεσε συντονίστρια. Το 2008 διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Αθλητισμό του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Είναι επίσης διευθύνον μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού European Criminal Law Review (:2011-σήμερα, www.euclr.eu), μέλος της συντακτικής επιτροπής των ποινικών περιοδικών «Υπεράσπιση» (:1991-2000) και «Ποινική Δικαιοσύνη» (:2001-σήμερα) και συνεργάτιδα της σειράς Annotated Leading Cases of International Criminal Tribunals.

 

Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και διάφορων επιστημονικών  φορέων [: της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, της Εταιρίας Νομικών Βορείου Ελλάδος, της  Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας, της Ένωσης Ευρωπαίων Νομικών, της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (International Association of Penal Law) και της Διεθνούς Ακαδημίας Συγκριτικού Δικαίου (International Academy of Comparative Law)]. 

 

Υπήρξε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα (2010-2012) και έχει προσφέρει γνωμοδοτικό έργο στο πιο πάνω Υπουργείο για διάφορα νομοθετήματα ποινικού περιεχομένου.

 

Έχει γνωμοδοτήσει επίσης επανειλημμένα ως εμπειρογνώμων για διάφορα επιμέρους θέματα  Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου στο Ινστιτούτο Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (: Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Έχει υλοποιήσει ως επιστημονικώς υπεύθυνη ή μέλος ερευνητικών ομάδων διάφορα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (: Integra, Horizon, Youth, Daphne, AGIS, ΕΠΕΑΚΙ- ΙΙ-ΙΙΙ, CRIMINAL JUSTICE), από Πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού («European Criminal Policy Iniative Ι»-Πρόγραμμα Αριστείας Πανεπιστήμιοτου Μονάχου, «Principles for cooperation in criminal matters in the EU»- Ragnar Söderbergs Stiftelse, Στοκχόλμη-Σουηδία, «Elaboration of a standard evaluation model of the implementation and the impact of EU instruments adopted in the framework of Title VI of the Treaty of the European Union»- Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Πρόγραμμα AGIS) και Υπουργεία Δικαιοσύνης Βελγίου και Λουξεμβούργου, «Avoiding and Resolving Conflicts of Criminal Jurisdiction», Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Βόννης και Deutsche Forschungsgemeinschaft), το Ελληνικό Δημόσιο ή άλλους φορείςΔίοδος», «Επαφή»). Από το τέλος του 2012 υλοποιεί ως επιστημονικώς υπεύθυνη πρόγραμμα της δράσης «Αριστεία» του Υπουργείου Παιδείας για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα κατά του δημοσίου στην Ελλάδα.

 

Είναι αξιολογήτρια ερευνητικών προγραμμάτων του Ολλανδικού Εθνικού Οργανισμού Επιστημονικής έρευνας (Netherlands Organisation for Scientific Research: 2004 και 2008).

 

Είναι υπεύθυνη διάφορων προγραμμάτων ανταλλαγών στο πλαίσιο του Erasmus/Sokrates (Παν/μια: München/Germany, FrankfurtamMain/Germany, Passau/Germany, Strassbourg/France, CastillaLaMancha/Spain).

 

Υπήρξε μέλος της ομάδας για την επεξεργασία ενός Σχεδίου για την Ευρωπαϊκή Ποινική Δικαιοσύνη (συντονιστής Prof. Dr. Dr. h.c. mult. B. Schünemann, Πανεπιστήμιο Μονάχου, www.eu-strafrecht-ae.jura.lmu.de). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Ακαδημαϊκής Ερευνητικής Ομάδας 10 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων "European Criminal Policy Initiative" (συντονιστής Prof. H. Satzger, Πανεπιστήμιο Μονάχου, www.crimpol.eu), μέλος του Ινστiτούτου Ευρωπαϊκού Δικαίου (EuropeanLawInstitute-ELI, www.europeanlawistitute.eu ) και μέλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Δικτύου ECLAN (European Criminal Law Academic Network, www.eclan.eu).

 

Διευθύνει τις σειρές εκδόσεων: «Δημοσιεύματα Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής» (από κοινού με τις καθηγήτριες Ε. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη και Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου), «Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι» (από κοινού με την καθηγήτρια Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου) και «Ελληνογερμανικά Συμπόσια Ποινικού Δικαίου» (από κοινού με τον καθηγητή C. Prittwitz/FrankfurtamMain).

 

     

                  Όροι χρήσης
Joomla template by ByJoomla.com