aristotele_day.jpg

 Ιωάννης Ναζίρης, Δρ. Νομικής - Δικηγόρος

 

Ο Γιάννης Ναζίρης είναι απόφοιτος των Νομικών Σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Πτυχίο Νομικής / ΜΔΕ Ποινικών Επιστημών) και του Πανεπιστημίου Harvard (LL.M.), κι έχει λάβει διδακτορικό δίπλωμα στο ποινικό δίκαιο. Αρίστευσε σε όλα τα στάδια των σπουδών του, έχοντας τιμηθεί με πολυάριθμες υποτροφίες, βραβεία πρωτιάς και τιμητικές διακρίσεις από φορείς όπως το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Harvard, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ελληνικό Ίδρυμα Harvard, κ.ά. Είναι δικηγόρος (μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης).

Έχει διδάξει στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Κύπρο. Στο πλαίσιο, ειδικότερα, της συνεργασίας του με το ΑΠΘ έχει απασχοληθεί για πάνω από δέκα χρόνια υπό διάφορες ιδιότητες (ειδικός μεταπτυχιακός υπότροφος, υπότροφος ΙΚΥ, ειδικός επιστήμονας π.δ. 407/80), παραδίδοντας μαθήματα στα αντικείμενα του γενικού ποινικού δικαίου, του ειδικού ποινικού δικαίου, της ποινολογίας και της εμβάθυνσης στο ποινικό δίκαιο και την ποινική δικονομία. Κατά το ίδιο διάστημα έχει προωθήσει την εισαγωγή πρακτικών μεθόδων διδασκαλίας ως υπεύθυνος διάφορων προγραμμάτων εικονικής δίκης, τα οποία έχουν αποφέρει πολυάριθμες διεθνείς διακρίσεις στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, αναγνωριζόμενα, μεταξύ άλλων, ως δράση αριστείας από το Υπουργείο Παιδείας.

Έχει διοργανώσει διάφορα σεμινάρια και προγράμματα θερινών μαθημάτων με τη συμμετοχή φοιτητών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και με αντικείμενο τη μελέτη του διεθνούς και του συγκριτικού δικαίου (υπό την εποπτεία της AmericanBarAssociation). Έχει συνεργαστεί με διάφορα επιστημονικά κέντρα, όπως το BrookingsInstitution και το BerkmanCenterforInternet & Society, ενώ έχει υπάρξει μέλος γνωμοδοτικών / επιστημονικών επιτροπών, λ.χ. υπό την ιδιότητά του ως μέλους επιστημονικών ενώσεων. Επίσης έχει εμπειρία από τον χώρο των περιοδικών νομικών εκδόσεων, έχοντας απασχοληθεί στο HarvardInternationalLawJournal.

Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα (υπό την ιδιότητα, μεταξύ άλλων, του μεταδιδακτορικού υποτρόφου/ερευνητή), τόσο στο ΑΠΘ όσο και στο Πανεπιστήμιο Harvard. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ασχοληθεί με ερευνητικά αντικείμενα όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τα προσωπικά δεδομένα, το καθεστώς κράτησης προσώπων στη στρατιωτική βάση του Guantanamo, τον συντονισμό συστημάτων υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κ.ά. Επίσης έχει παράσχει ερευνητική συνδρομή σε Καθηγητές στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Οι δημοσιεύσεις και οι εισηγήσεις του σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό καλύπτουν διάφορα αντικείμενα στα πεδία του ποινικού δικαίου, της ποινικής δικονομίας, του διεθνούς ποινικού δικαίου, του συγκριτικού δικαίου και του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έχει ενταχθεί στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ένα Συνεκτικό Μοντέλο για την Αντιμετώπιση του Οικονομικού Εγκλήματος και της Διαφθοράς στο Δημόσιο Τομέα στην Ελλάδα ως Κράτος-Μέλος της ΕΕ» ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, με ειδικότερο αντικείμενο τη σχέση ποινικών και διοικητικών διαδικασιών στην αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς.

 

 
     

                  Όροι χρήσης
Joomla template by ByJoomla.com