aristotele_day.jpg

Βαλσάμης Μιτσιλέγκας, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου

 

Ο Βαλσάμης Μιτσιλέγκας είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου στο Queen Mary, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τα ενδιαφέροντά του και οι περιοχές της ειδικότητάς του περιλαμβάνουν: Δίκαιο της Ευρ. Ένωσης, Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις της Ε.Ε. (π.χ. μετανάστευση, άσυλο και συνοριακοί έλεγχοι, ποινικό δίκαιο, αστυνομική και δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις και η εξωτερική διάσταση της Ε.Ε. σε αυτά τα πεδία), εθνικές και διεθνείς νομικές απαντήσεις μεταξύ άλλων στο διεθνές οργανωμένο έγκλημα, στο ξέπλυμα χρήματος και στην τρομοκρατία. Η δουλειά του ερευνά την επίδραση των εθνικών, κοινοτικών και διεθνών μέτρων που δικαιολογούνται ως αναγκαία για να προστατευθεί η εσωτερική ασφάλεια στις ατομικές ελευθερίες και τις θεμελιώδεις νομικές αρχές.

Έχει υπηρετήσει ως Νομικός Σύμβουλος στην Επιλεγμένη Επιτροπή σχετικά με την Ε.Ε. της Βουλής των Λόρδων (2001-2005), τακτικός σύμβουλος σε κοινοβούλια, θεσμούς της Ε.Ε και διεθνείς οργανισμούς, Εμπειρογνώμων Σύμβουλος στην Επιτροπή του Ευρ. Κοινοβουλίου σχετικά με τις ατομικές ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE), Εξειδικευμένος Σύμβουλος στην Επιτροπή για την Ε.Ε. της Βουλής των Λόρδων, Εμπειρογνώμων Σύμβουλος στις Δικαστικές Αρχές της Αγγλίας και της Ουαλίας. Ο καθ. Μιτσιλέγκας είναι επίσης ενεργός σε ΜΚΟ, επιστημονικά επιτελεία (think tanks) και ακαδημαϊκά δίκτυα που αποσκοπούν στο να διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και πολιτική στην μετανάστευση και το έγκλημα. Είναι μέλος της Υπο-Επιτροπής της Ένωσης Νομικών για την Μετανάστευση (ILPA) της Ε.Ε., ήταν μέλος της Ομάδας Εργασίας που ιδρύθηκε από το Ομοσπονδιακό Ταμείο και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Ομάδας στο Συμβούλιο Προσφύγων. Είναι επίσης μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ακαδημαϊκού Δικτύου Ευρ. Ποινικού Δικαίου (ECLAN).

ΚΥΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: EU Criminal Law, εκδ. Hart Publishing (Φεβρουάριος 2009, ISBN 9781841135854); Money Laundering Counter–Measures in the European Union: A New Paradigm of Security Governance versus Fundamental Legal Principles, εκδ. Kluwer Law International, 2003 (ISBN 90–411–2131); The European Union and Internal Security (από κοινού με J. Monar και G.W. Rees), εκδ. Palgrave/Macmillan Global Academic Publishing, 2003 (ISBN 0-333-94630-8).

Ο καθ. Μιτσιλέγκας έχει επίσης δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά, συγγράψει κεφάλαια σε συλλογικές δημοσιεύσεις και έχει δώσει διαλέξεις, ενημερωτικά μαθήματα και σεμινάρια δημόσια πολιτικής.

 

     

                  Όροι χρήσης
Joomla template by ByJoomla.com